Brucellos är en systemisk infektion som sprids från djur till människa (zoonos). Den orsakas av bakterier i släktet Brucella.
Människor smittas framför allt då de intar opastöriserade mejeriprodukter som mjölk och ost. Otillräckligt uppvärmt kött utgör också en risk. Bakterien kan smitta direkt via skadad hud om man hanterar sjuka djur.
Accidentell inhalation av aerosol med bakterier är en möjlig smittväg på laboratorium.
Majoriteten av svenska fall har dock smittats i Mellanöstern eller Afrika. Inhemska fall är mycket ovanliga och orsakas oftast av importerade opastöriserade livsmedel.
Bakterierna är tåliga. De kan överleva i fruset kött 3 veckor, i jord 2 månader och i opastöriserad ost 3 månader. Smittdosen är låg, 10-100 bakterier kan räcka för att orsaka sjukdom.
Inkubationstiden varierar (5 dagar - 6 månader) men är ofta 2-4 veckor.
Sjukdomen kan pågå flera månader med återkommande feberperioder (undulerande feber), huvudvärk, muskelvärk och trötthet.
Komplikationer är t ex artrit, osteit, meningit och myokardit. Infektionen kan behandlas med antibiotika.