S--Urea

Klinisk kemi
  • Serumrör gul propp

    Provrör
    Volym 3,5 mL
    Tillsats Koagulationsaktivator + gel
    Märkning SST Advance 3,5 mL
    Prod. nr. 25047201
    Beställs på Länsförsörjningen

Remiss

BOS (kategori: Allmän kemi) alternativt remiss 1.

Provtagning

Vid akutbeställning kan RST-rör (trombin) med orange propp användas för snabbare hantering.

Kapillärprov

Ett mikrotainer serumrör, gul propp. Fylls till övre strecket.

Provhantering

Prov centrifugeras i 10 minuter. Centrifugerat rör är hållbart 72 timmar i kyla, 2-8 ºC. Vid längre förvaring avhälls serum till nytt rör och fryses.

Minsta mängd serum 250 µL.

Svarstid

Inom 3 timmar.
Akut inom 1 timme.

Utförande laboratorium

Klinisk kemi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.
Klinisk kemi, Värnamo sjukhus.
Klinisk kemi, Höglandssjukhuset, Eksjö.

Medicinsk bakgrund

Urea är den dominerande utsöndringsformen för kvävet från nedbrytning av aminosyror. Ämnet bildas uteslutande i levern. Ureasyntesen påverkas av proteinintaget och balansen mellan proteinsyntes och proteinnedbrytning i kroppen. Urea fördelar sig fritt i kroppsvattnet och är atoxiskt. Den viktigaste eliminationsvägen är njurarna. Clearance för urea ökar med ökande urinmängder och sjunker vid låg diures eller oliguri av olika orsaker, inkl. dehydrering.
Ureakoncentrationen i serum ökar vid ökad bildning eller försämrad utsöndring. Ökad produktion kan ses vid hög proteintillförsel med kosten eller parenteralt (i form av blod, plasma, eller aminosyror), och när proteinnedbrytningen är större än proteinsyntesen (till ex. vid febrila tillstånd). Utsöndringen sjunker vid nedsatt glomerulusfiltration och framför allt vid låg diures. (Nivån i serum kan vara normal tills glomerulusfiltrationen har sjunkit till 20-40 % av det normala, under förutsättning att proteintillförseln är låg och diuresen hög.)
Sänkt ureakoncentration i serum förekommer vid omsvängning från katabol till anabol fas, lågt proteinintag, ökad diures, leversvikt och kongenital proteinintolerans då levern har ett nedsatt förmåga att bilda urea.
Analys av ureakoncentrationen i serum har betydelse för bedömning av vattenbalansen, för att upptäcka och följa förändringar i protein- och aminosyraomsättningen, och för att värdera ev. toxiska symptom vid uremi.